SPECIAL OFFER: Only $69 for access to everything in OSTraining for 1 year! You save $75!  1
Join today and get access to 1,000's of books and videos. Learn WordPress, Drupal, Magento, Joomla and more! Sign up today!

Fatal Configuration error Acquia Desktop Dev 2

4 years 9 months ago #119528 by carogray
I am following along on Intermediate videos and when I click configuration I get this error:

Fatal error: Call to undefined method DatabaseSchema_mysql::EngineVersion() in C:\Users\Caroline.MLRI\Sites\devdesktop\drupalintermediate\profiles\acquia\modules\sqlsrv\sqlsrv.install on line 37

Please Log in to join the conversation.

4 years 9 months ago #119532 by steve
Hi and welcome, carogray

Apologies, we're getting a lot of Acquia Desktop Dev 2 errors reported over the last few days. It seems as if they may have had a buggy release.

Are you trying to install this on Windows, and if so - which version?

Please Log in to join the conversation.

4 years 9 months ago #119533 by carogray
Replied by carogray on topic Fatal Configuration error Acquia Desktop Dev 2
Yes, Windows 7
Thanks

Please Log in to join the conversation.

4 years 9 months ago #119534 by steve
I thought that might be it - all the error reports seem to be on Windows.

It seems like other people are reporting that error too:
forums.acquia.com/general/general-discus...yields-errors-status

Have you tried to install more than one site? If so, which version of Drupal?

Please Log in to join the conversation.

4 years 9 months ago - 4 years 9 months ago #119535 by carogray
Replied by carogray on topic Fatal Configuration error Acquia Desktop Dev 2
I may have done.
I installed what looked like the vanilla Drupal
( I think it was Drupal 7.34.1 or something)
when I downloaded Acquia Drupal Dev 2 the first time, realized it wasn't the right one
uninstalled from Windows control panel
restarted machine
then installed Acquia Drupal the 2nd time
when I first got configuration error, I restarted machine again - no joy.
C

Please Log in to join the conversation.

4 years 9 months ago #119537 by steve
Thanks

Can you try this suggestion: stackoverflow.com/a/31253617

Essentially you need to remove those files and folder.

You can find the files by clicking the "Local code" link in Acquia Dev Desktop that's shown here:

This message has an attachment image.
Please log in or register to see it.

The following user(s) said Thank You: carogray

Please Log in to join the conversation.

4 years 9 months ago #119553 by carogray
Replied by carogray on topic Fatal Configuration error Acquia Desktop Dev 2
Thanks - got called away.
Just after I opened Windows explorer to find files - Desktop Dev 2 was running
Returned to Blue Screen!
Restarted.
Discovered 2 folders for site I had tried to create with earlier installation - Drupalville,
Deleted both folders
also deleted file and folder mentioned in Stackoverflow post.

Restarted.

Configuration works. or at least doesn't give an error message.
all content was saved.

Wasn't sure how to back up before doing this work, but figured since I am just learning, redoing site exercise wouldn't hurt.

Thanks for your swift response and help.

Please Log in to join the conversation.

4 years 9 months ago #119555 by steve
Thanks and I'm glad you were able to make that work

From experience, Acquia Dev Desktop isn't a place to build serious sites, unless you're an Acquia customer.

But generally it's a fun and reliable place to learn. There definitely are a few Windows bugs in recent releases, however.

Please Log in to join the conversation.

Join today and get access to 1,000's of books and videos. Learn WordPress, Drupal, Magento, Joomla and more! Sign up today!